When Tanvir climbed the Tajingdong mountain, on his way to the top he saw it was raining

11

times. At Tajindong, on a rainy day, it rains either in the morning or in the afternoon; but it never rains twice in the same day. On his way, Tanvir spent

16

mornings and

13

afternoons without rain. How many days did it take for Tanvir to climb the Tajindong mountain in total?

## Counting

- Mehrab4226
**Posts:**230**Joined:**Sat Jan 11, 2020 1:38 pm**Location:**Dhaka, Bangladesh

### Re: Counting

A day comprises both a morning and an afternoon. And the order when it rained or not is not important

*The Mathematician does not study math because it is useful; he studies it because he delights in it, and he delights in it because it is beautiful.*

-Henri Poincaré

### Re: Counting

16+13+11=40

40/2 = 20

He climbed in 20 days .

In this 20 days it had not rained in 16 morning. So, it rained 4 times in morning. Same it rained 7 times in afternoon.

So, total 4+7=11 times is rained.

40/2 = 20

He climbed in 20 days .

In this 20 days it had not rained in 16 morning. So, it rained 4 times in morning. Same it rained 7 times in afternoon.

So, total 4+7=11 times is rained.

- emeryhen121
**Posts:**15**Joined:**Fri Jul 16, 2021 6:04 pm

### Re: Counting

Since a day comprises both an afternoon and an evening, the initial task is to figure out the number of days. It is easier to do so by the provided information so that the process gets easier.

According to the information, we have 16 afternoons and 13 evenings. However, these aren't the only figures provided; there are other 11 days that he saw raining,

Hence 16+13+11= 40

Now we divide the number by 2 as the information is based on either part of the day

40/2 = 20 days

Out of these 20 days, as per the provided information, it rained for 4 days in the morning, and the rest 7 days it rained in the afternoon.

So it can be said that he spent 20 days on the hike.

According to the information, we have 16 afternoons and 13 evenings. However, these aren't the only figures provided; there are other 11 days that he saw raining,

Hence 16+13+11= 40

Now we divide the number by 2 as the information is based on either part of the day

40/2 = 20 days

Out of these 20 days, as per the provided information, it rained for 4 days in the morning, and the rest 7 days it rained in the afternoon.

So it can be said that he spent 20 days on the hike.